onsdag 4 juli 2012

Grönt på järnvägsstationen i Helsingfors

Järnvägsstationen har piggats upp med upphöjda planteringar i betong- och asfaltdjungeln, och resultatet är en lummig oas. Glad över överraskningen plockade jag alltså snabbt fram kameran och höll nästan på att glömma min vän som kom med tåget :)

Planeringarna är noga genomtänkta och väl genomförda. De borde tilltala både stora och små. Växterna har namnskyltar, ytterligare ett plus. Planteringarna har varit där sedan morsdagen 2012, mer information om växterna m.m. på finska webbplatsen Ihmepuutarha.

Planterar man på en järnvägsstation är järnvägshängapeln, rautatieomenapuu, ett måste. Det första exemplaret hittades på orten Hyvinges järnvägsstation, därför det latinska namnet malus hyvingiensis. Hängande växtsätt, blommar med vita blommor i början av sommaren, frukten är liten, gul-röd och mognar i slutet av juli. Frukten används till mos och saft. Prydnadsäppelträdet blir 150 - 200 cm högt. Länkat material: Rautatieomenapuun syntymäpäivä (Trädets födelsedag 130 år, från 2009)
En fontän som passar bra bland allt stål.

Vita hortensior Endless Summer under träden. Endless Summer finns i vitt, blått och rött. Den blåa färgen behöver lågt phvärde för att bevara färgen annars blir den svagare blå eller röd. Torvjord, färdig rodojord passar bra. Den röda färgen bör ha mylla. 

Växten är en lättodlad mångårig, medelhög buske och klarar vintern i södra Finland bra, men på en utsatt plats kan stammen förfrysa. Roten brukar dock klara sig bra och oftast hinner den både bli en liten buske och blomma. En buske väl värd att prova! 

Hortensians blommor kan man torka och använda som eterneller. Bäst torkar man dem stående i en vas med lämplig diameter så blomman kan vila på kanten, men man kan också hänga dem upp och ner. Prova på att plocka isär en blomma och ha t.ex. i håret eller flytande på ett fat på bordet.

Dvärgblågranen, picea abies Echiniformis, är underbar! Det finska namnet siilikuusi passar bra! (Siili = igelkott, kuusi = gran)
Lite mystik är alltid kul.

Rostiga oljefat.
Motorsågskonst?


Örter, rododendron och vinbärsbuske.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar