fredag 29 juni 2012

Sten och lättskötta växter på nöjesfälten

Killingar i nöjesfältets lilla djurpark.

I går var vi till nöjesfältet Tykkimäki i Kouvola (Finland). Eftersom jag inte gillar sommarhettan, brukar jag passa på att besöka nöjesparker under juni och då det är halvmulet (dvs de nöjesparker som inte har simning inkluderat). Extra plus med lite svalare dagar är att det sällan är kö, barnen hinner därför med fler åkturer och ätandet tar inte onödig tid från lekandet.

I går var det ibland lite kyligt t.o.m. för mig, men med rätt kläder gick det bra. Hellre lite kyligt än en gnällig mamma! :)

Det var första gången vi var på Tykkimäki och barnen gillade det mycket! Tykkimäki är lagom litet men ändå stort, servicen fungerar bra och där finns många sittplatser för trötta föräldrar! Speciellt gillade jag lekområdena där barnen fick röra på sig, leka, hoppa, rutscha m.m. och toornet man skulle dra upp sig själv i - bra motvikt till det ofta passiva sittandet i nöjesparkerna.


Lättskötta växter och vackra träd

Tykkimäki satsar, precis som andra nöjesfält, förnuftigt på lättskötta växter. Det är inte meningen att planteringarna ska ta onödigt med tid eller resurser, det är inte för planteringarnas skull människor åker till Tykkimäki. Området ser välskött ut med få lättskötta perenner (nävor, bergenia), många lågväxande buskar (spireor, stefanandra), buskar som kan klippas rejält (korneller) och variation i trädbeståndet. Den röda tråden är de fina rosenspireorna, som finns överallt.

Blande det naturliga beståndet av tall, gran och björk, såg jag blågran, tuja, en, lind, kastanj och terijoensalava. Terijoensalava är en otroligt vacker pil som naturligt växer rund. Den finns också som buske. Trädet är perfekt för kojbygge och klätterträd! Den har löv endast längst ut och lämnar resten av grenen bar. Jag tror att den i Sverige kallas för Knäckepil (salix fragilis).

Rosenspirean blir inte högre än det här. Blommar ganska länge med rosa-röda blommor. Tål torka bra.

Hög, högre, högst: Lyckad plantering i våningar med rosenspirea, stefanandra (seppelvarpu, Stephanandra incisa) och tuija. Stefanandra tris i sol och halvskugga, i genomsläppliga jordar och tål torka. Mycket bra marktäckare! Stefanandra passar också bra i slänter, där vattnet oftast rinner bort alltför fort.

Prästkragen hör till sommaren! Och passar utmärkt i den lite vildvuxna sluttningen bredvid vattenrutschkanorna.

Vacker bänk bredvid en bergtall, som visst växer sig både hög och bred tvärtemot vad som sades då de lanserades under 80-talet.
Rosenspirea. Charmigt då man lämnat kvar stenen i muren!

Klätterhortensian (Hydrangea) trivs i halvskugga, skugga. Den är självklättrande och växer långsamt. Blommorna är vita och i klasar, något som är typiskt för hortensior. Klätterhortensian har ett kompakt växtsätt och blir med åren tung. Det lönar sig att genast från början välja ett starkt träd eller ordentlig spaljé/staket. Kom ihåg att vara noga med ventilationen mellan klätterhortensian och husväggen, annars kan det bli röta. Ha spaljén minst 10 cm från husväggen och kontrollera ofta att växten inte slingrat sig fast i väggen.
En liten bäck ger intrycket av svalka också en het dag. Norsk spirea i bakgrunden.

Vacker fontän! Jag gillar mest fontäner som ser mer naturliga ut än fontäner med djurmotiv m.m.

Trendiga nävan i två olika färger. Nävor är lättskötta och tål torka relativt bra. Nävan passar dessutom bra i den här miljön, mitt inne i skogen, eftersom den också växer vild i Finland.

Hästkastanjen har igen blivit populär.

Vacker gräns mellan gräsmattan och skogen.

Vackra blommor!
Liten röd stuga bredvid unga plantor av bergenia (bergenia, herttavuorenkilpi). Bergenian får större blad då den blir äldre. Tål torka mycket bra och passar bra t.ex. i små bergsskrävor.

Terijoensalavan brukar vara som en tät boll.  Tyvärr har det här exemplaret tagit styrk, kanske i en höststorm? Men den ser ändå charmig ut och man ser tydligt grenarnas växtsätt - som gjort för att klättra i!

Kastanj

Varför har de flesta staket så tråkig färg? Fram för mer färg i villaområdena!!!
Bergenian bildar en bäck mellan stenarna.

Tuppen och hans damer.

Till Tykkimäki åker vi absolut igen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar