lördag 20 oktober 2012

Grönkål och annat gott


Oj, vad skönt med höstlov! Vi har hunnit med mycket på höstlovets två dagar (to-fre): skrinna, rida, städa, pyssla, promenera...

Och framför allt: Vi hinner laga mat och äta i lugn och ro!

I går kom mormor och morfar på besök. De röker världens godaste fisk! Vi fick en stor bit rökt lax som vi åt till gräddpotatis. Laxen räcker till hela veckoslutet, i kväll blir det ugnsbakade rotsaker och stuvad grönkål till. Superenkelt och supergott! Men först blir det mormors köttbullar till lunch!

Tog nyss ut en paj ur ugnen. En paj med blandsvamp, malet kött (köttfärs), lök och grönkål (lehtikaali). Grönkål är relativt okänt i Finland, men hör till det svenska julbordet då man äter stuvad grönkål till skinkan. Pajen fryser jag in i portionsbitar, det blir extra god lunchlåda på jobbet.




Grönkål är en otroligt tacksam och lättodlad växt! Jag odlade den då vi hade trädgård, och den skulle säkert fungera också på en balkong (en lite svalare balkong är bäst). Det är bara att krafsa ner lite frön och sedan vänta. Grönkålen blir bäst om man plockar den först efter några frostnätter. Eller alternativt sätter den i frysen en stund.

Jag brukar förvälla grönkålen lite längre än spenaten, klipper den och och fryser in i plastpåsar, därifrån jag skakar ut det jag behöver. Jag använder grönkålen som spenat eller kirskål; i pajer, stuvningar och såser.

Smoothie med grönkål, nektarin och banan är gott! Blanda i vatten eller kallt grönt (smaksatt) te.

Recept på en lite lyxigare och krämigare variant av gräddstuvad grönkål, från http://matgiken.wordpress.com/2012/01/12/graddstuvad-gronkal/ 

Gräddstuvad grönkål, 3–4 portioner
200 g grönkål
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
25 g smör
2 dl grädde
100 g cream cheese
havssalt
svartpeppar från kvarn
  • Skala och hacka scharlottenlöken fint och vitlöken finare.
  • Smält smöret i en stor kastrull och fräs sedan löken ett par minuter på ganska låg värme. Den ska inte få färg.
  • Skölj under tiden kålen och skär den i strimlor. Mata komposten med de grövsta stjälkarna. Lägg ner kålen i kastrullen och låt den ”smälta” ner, det tar några minuter. Rör om då och då så att det inte bränner i botten.
  • När kålen har sjunkit ihop och blivit vackert klargrön, tillsätt grädden och låt puttra medan du steker korven eller vad du nu tänker att äta till. Grädden ska bli krämig och nästintill koka in i kålen.
  • Avsluta med att röra ner cream cheese, låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar.
Från http://matgiken.wordpress.com/2012/01/12/graddstuvad-gronkal/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar