fredag 14 september 2012

Såpbubblor i japansk park (del 3)

Såpbubblor är alltid roligt!

Visst hade jag rätt! Det blev en japansk park ovanför Borgå huvudbibliotek, bredvid parkeringen. Författarparken, heter den. Den har också engelska influenser i de frodigare rabatterna, så jag hade rätt då jag i ett tidigare inlägg lite tvivlade på om det ändå sen blir en japansk park, då det blev lite väl mycket växtlighet och speciellt växter med "fel" formspråk för att passa min uppfattning om japanska parker. Men "fel" formspråk var helt enkelt engelsk inspiration, och då får parken också mitt godkännande ;) Läs mer om den fina parken på Borgå stads webbplats, direktlänk här.

Författarparken... Hmmm... Det sku passa bra in med lite aforismer och haikun inristade i bänkar, träpelare...

Stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto tilldelades årets kulturgärning vid invigningen, och enligt Borgåbladet har han beslutat sig för att stanna kvar i Borgå. Bra! Parkerna frodas, invånarna trivs och nu har de börjat förnya de gamla lekparkerna, det känns tryggt. Borgåbladets artikel från invigningen.

På tisdagen besökte jag och mitt yngsta barn parken. Det är en park för både stilla trivsel och mer fartfullt hoppande på bergsklipporna. Jag försökte fånga de fina såpbubblorna på bild, men usch så svårt!

Nyfiken på fotografier från arbetets gång? Kolla tidigare inlägg om parken: Japansk trädgård fixas nu i Borgå (del 1) och Japansk trädgård i Borgå (del 2).


Enligt japansk sed får bron över "vattnet" inte vara rak. På det sättet kan man fly alla djävlar, eftersom de bara kan gå rakt och därför trillar i vattnet :)

Sand (här svart stenmjöl) med vågmönster hör till.



Prästkragen blommar i den engelskinspirerade delen som utgör en bakgrund/fond till den mer strikta japanska delen.
 

Bonsaiträd tillsammans med nävor.

 

2 kommentarer:

  1. Jag borde ta en sväng till Författarparken, ser fint ut. Borgå börjar ju snart vara känt för sina vackra parker. Den vid ån, minns inte vad den heter, är nog min favorit än så länge - varje gång man går eller cyklar där blir man lika fascinerad av hur vacker den är :))

    SvaraRadera
  2. Visst är borgåborna bortskämda med fina parker! Du menar säkert August Eklöfs park vid gångbron, kolla långa inlägget i juni, med många foton. Jag blev liiite väl ivrig med kameran, den är så fin :)

    Ett annat bra tips nu på hösten är den lilla fjärilsrabatten strax efter turisthamnen, före parkeringsplatsen vid minigolfbanan. Rabatten är planerad för fjärilar och andra insekter, och speciellt på våren (lökväxter) och hösten lönar det sig att ta en promenad/cykeltur dit, otroliga färger!

    SvaraRadera