söndag 20 maj 2012

Strandråg och hansaros tål det mesta

Het, solig och blåsig balkong? Eller letar du efter udda växter som tål torka?

En promenad på Hangös stränder inspirerar

Strandråg

Strandråg, strandkvickrot eller strandvete (?), är en stilig växt. Den kunde passa bra på en solig och varm balkong, och den tål kraftiga vindar. Den är troligen fredad på Hangös stränder, men du köper den billigt i plantaffären. Plantera i sand med lite eller ingen mylla alls. Jag planterade den i stekhet sol bredvid biluppfartens cementplattor då jag bodde i egnahemshus, och där trivdes den bra.

Elefantgräs på min balkong vintern 2011.
Om du vill plantera den i trädgården, måste du komma ihåg att den sprider sig otroligt lätt. Avgränsa rötternas framfart med t.ex. ett ämbar* som du skurit av bottnen på. Kom ihåg att lämna kanten av ämbaret* några centimeter ovanför marken. Lustigt nog verkar den inte klara av konkurrens. Den har spritt sig till Hangös "nya" landsvägs sandåsar, men jag tycker att ljungen och annat gräs konkurrerar ut den.

Det finna många andra fina grässorter du kan ha på balkongen, t.ex. elefantgräs. Elefantgräs växter snabbt till ca 150 - 200 cm. Axen är snygga hela vintern.

Hansa rugosa blir sällan hög på blåsiga stränder.




En annan växt som man bra kunde ha på sin balkong är hansarosen. Den sprider sig också lätt, men på en balkong är det närmast taggarna som utgör det största problemet... ;) Rosor med färre taggar lär finnas, som tips för den som gillar rosor och vill ha något större än morsdagens miniros i kruka.

* ämbar = hink (finlandssvenska)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar