lördag 26 maj 2012

Plantbytesdag och pelargonrecept

Chiliplantor

Plantbytesdag i Borgå


Just nu lönar det sig att kolla lokaltidningarnas och trädgårdföreningarnas "I sikte" -spalter! På plantbytesdagar kan man byta plantor och/eller alternativt köpa plantor billigt, beroende på föreningens policy. Många hobbyodlare brukar specialisera sig på t.ex. chili, pelargoner eller gamla perenner, så du kan ha tur och fynda riktiga rariteter - eller passa på att få några specialknep!

Det är irriterande med bloggar och tidningar som berättar hur roligt det var på olika tillställningar - efteråt. Man vill ju gärna veta i god tid före, så man har chans att delta. Jag ska ändå berätta vad jag fyndade i dag, och lovar försöka bättra mig. Hem till balkongen kom en rosa/röd variant av doftpelargonen som kompis till min vitblommande, samt en annan röd doftpelargon och en kruka med röd, vit och blå förgätmigej. Jag har aldrig sett röd förgätmigej, så det var kul. En liten flicka passade på att ha loppmarknad, av henne köpte jag också en hel del. Och en underbart god, men stark, chili+vindruvsgele kom också med hem.

Recept

Har du ett bra pelargonrecept? Skriv gärna in den som en kommentar! I SVTs Trädgårdsonsdag finns ett recept där de kryddar kycklingen med den traditionella rumsväxten rosengeranium. Jag har inte den pelargonen, men funderar lite på att prova receptet med de jag har... Förra året bakade jag muffins och smaksatte dem med pelargonblad, men de var ingen höjdare. Rosengeranium, Doktor Westerlunds hälsoblomma, doftpelargon... kärt barn har många namn. Se Trädgårdsonsdags recept här  Pelargonkyckling med potatisgnocchi

Olika pelargonsticklingar på plantbytesmarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar