måndag 5 augusti 2013

Fjärilar på balkongen och i trädgården

Populär sovplats bakom rabarberns skyddande blad.

Vår balkong är de svarta nattfjärilars favorit. På kvällen gömmer de sig mellan krukorna och skrämmer slag på mig på morgnarna då jag pysslar om växterna.

Man kan bygga ett bo åt dem av vass och bambu, t.ex. en tunn ihoprullad strandmatta är perfekt. Men pupporna fäster sig också bra på krukor eller på väggen bakom krukorna.

Om du vill beundra dagfjärilar ska du välja färggranna och doftande blommor. Rött, lila och gult är bäst. Och helst inte dubbla blommor. Tänk på att fjärilen ska kunna sitta och dricka nektar utan risk att förstöra sina vingar.

Försök plantera en rabatt där det alltid blommar minst två olika växter från tidigaste vår till senaste höst, så har du alltid något att erbjuda dem.

Kom också ihåg att erbjuda friskt vatten. De flesta fågelbad är alldeles för djupa för fjärilarna, men om man placerar en sten med ståplats utanför vattenytan, brukar det fungera bra. Eller så kan man hänga en egen grund skål/tefat åt dem där man vet att de brukar hålla till.

Det finns också fina matapparater och bon att köpa i handeln.

Bästa fjärilsmagneten enligt mig är
- syrenbuddleja (Buddleja davidii). En storfavorit för många fjärilsarter! (och andra insekter, så ha den inte nära sittplatsen om du är allergisk mot stick.)

Resten kommer inte i någon speciell ordning:


perenner och ettåriga
- rosenflockel (Eupatorium purpureum) lockar till sig bl.a. amiraler.
- nepeta (Dianthus)
- pärlhyacint
- rosenstav (Liatris spicata)
- rosenskära, lockar till sig bl.a. påfågelsöga
- jätteverbena (Verbena bonariensis), tistelfjäril
- solrosor 
- solhatt 
- väddväxter
- gullris
- tagetes
- lavendel (Lavandula angustifolia)
- prästkrage (Leucanthemum vulgare)
- ringblomma

buske
- liguster (Ligustrum vulgare)

örter
- oregano (Origanum vulgare)
- temynta (Monadra)
- mynta (Mentha)
- timjan (Thymus)

bär
- björnbär
- hallon

i naturen
- prästkrage
- röllika
- sälg
- hallon
- nässlor 

Tips 1
Välj flera olika växter och se till att det alltid blommar minst två olika sorter, från vår till höst.

Tips 2
Ta en promenad i din närhet och kolla fjärilsmagneter i parker, hos grannen och i naturen! Gillar de grannens växter, så kommer de säkert till dig också om du köper några likadana plantor, speciellt om du planterar dem nära grannens. ;) Det är helt enkelt så att mer föda och övervintringsmöjligheter ger fler larver och puppor - och fjärilar!


Larverna gillar nässlor, björk, smultron, vinbär, björnbär, sälg och sallat. (Jag har dock ingen aning om larven på bilden är en fjärilslarv eller stekel eller något annat... Men den och syskonen gillar min sallat.)

Tips 3
Flera städer har s.k. fjärilsrabatter, t.ex. Borgå (mitt inlägg om den rabatten hittar du här) och Riihimäki. Fjärilsrabatterna är fina men oftast små, så vänta dig ingen större park. 
   Har du barn och behöver en paus på resan är Riihimäkis rabatt perfekt. Den finns i/bredvid en vanlig lekpark ganska nära motorvägen, och om jag minns rätt är det inte långt till en större bensinmack med mat (både vanlig lunch och snabbmat) och en bra lekplats inomhus.

Tips 4
Botaniska trädgårdar brukar gärna ge tips om både det ena och det andra.

Tips 5
Kolla fröpåsarna! Fröpåsarna med de bästa fjärilsblommorna brukar ha en fjäril på framsidan. 

Tips 6
Tänk på att fjärilsmagneter lockar också andra insekter. Är du allergisk mot getingstick ska du inte plantera växterna nära sittplatser eller dörrar.

Tips 7
Man lär kunna köpa fjärilspuppor på nätet...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar