Lingonkola
2 dl frysta och tinade lingon
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
ev. några droppar rypsolja till formen (bakplåtspappret)
Formens mått: 20 x 20 cm, klä med bakplåtspapper
Mixa lingonen fint med stavmixer eller i matberedare, och blanda därefter med vispgrädde, strösocker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Låt smeten koka upp. Sänk värmen till medeltemperatur, rör om då och då. Koka till 122 grader, och/eller gör kultestet.
Häll upp kolan i formen och låt stelna i rumstemperatur. Du kan vika kolan på mitten, om du tycker att den ser för tunn ut.
Skär eller klipp kolan i bitar, slå in i cellofan och knyt om med band. Förvara kolan i rumstemperatur.
Gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar