måndag 25 juni 2012

Grannen kom med libbsticka


Grannen kom nyss med ett ordentligt fång libbsticka, sommarstugans planta lär vara gigantisk detta år. Jag blev jätteglad, roligt då man vill dela med sig!

Libbsticka lär vara trendigt just nu, roligt att kunna prova!

Men nu är då frågan: Vad gör man med libbsticka? Jag vet att man smaksätter soppor, men kan man göra något annat också? Och framför allt, ska den torkas eller frysas, för vi fick många stjälkar.

En snabb titt på nätet gav följande: Bladen äts råa (sallad, örtte), kokas och kan frysas men blir rätt trista, bättre att torka dem och förvara torrt och mörkt. Stjälkarna blancheras (kokas hastigt), roten äts rå eller kokt. Grova långstjälkar kan användas i långkok. Alla sidor påminner om att libbstickan har en stark smak.

Libbsticka, förvaring
Bladen ska alltså helst torkas och förvaras mörkt och torrt. Sen ska man kunna förvara den i salt: Hacka libbstickan ordentligt och blanda med rejält med salt. Förvaras svalt.

Ett inlägg på ett diskussionsforum rekommenderade libbsticka i botten på lerkruka med en fläskstek ovanpå. Låter gott och enkelt. Ett annat inlägg påstod att den passar bra i potatissoppan och så hittade jag ett inlägg som gav följande recept:

Libbstickssoppa
2 msk smör
2 gula lökar, finhackade
4 msk finhackade blad av libbsticka
2 1/2 msk vetemjöl
6 dl höns- eller grönsaksbuljong
3 dl mjölk (eller crème fraiche + vatten)
salt, vitpeppar

Låter gott! Kanske man kan byta ut en del av mjölken mot grädde...? Smaken är stark och soppan ska ätas som huvudrätt, för smaken lär sitta i till följande rätt.

Libbstickan lär smaka lite buljong, jag ska prova ha den i kokvattnet då jag kokar pasta.

Husmorsskolan (blogg, ny bekantskap för mig, verkar vara mycket bra!) delar med sig av följande recept där libbstickan används lite som persilja, vilket lär vara populärt:

Pasta med smak av libbsticka
Spagetti till 4 personer
3-4 små kvistar libbsticka
1 vitlöksklyfta
olivolja
1-2 dl riven parmesanost
Koka pastan. Hacka vitlöken och fräs den lätt i olivolja. Tillsätt den kokta pastan, libbstickan och parmesanosten. Salta och peppra efter smak.
Man kan tydligen också göra pesto, här Monica Eisenmans recept (mamatidningens blogg)

LIBBSTICKAPESTO
ca 5 dl
3-4 kvistar libbsticka
2 dl (packad) färsk basilika
2 pressade vitlöksklyftor
1/2–1 dl pinjenötter
ca 2 dl olivolja
1 dl nyriven parmesanost
salt och peppar
Kör libbsticka, basilika, vitlök och pinjenötter till en puré i en matberedare. Häll sedan ner oljan i en tunn stråle medan maskinen är i gång. Tillsätt parmesanosten och kör i ytterligare några sekunder. Peston ska inte vara helt slät utan gärna lite grynig. Smaka av med salt och peppar.

Bloggen Mimmis mat har receptet på en potatissallad med libbsticka.

Receptet på finsmakarfisk med örtpanering hittar du här.

Hmmm... Många alternativ. Jag tror det blir libbstickasalt i kväll, resten sätts i kylen. I morgon blir det nog soppa smaksatt med libbsticka. Potaisen är lite väl färsk för potatissoppa, men kanske någon form av snålsoppa (Fick en plötslig minneslucka. Snålsoppa heter... vårsoppa/sommarsoppa...?... i Sverige.)

Mer att läsa i receptväg hittar du i de tidigare inläggen Rabarber på balkongen + recept och Första egna salladen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar