Vi bakade också muffins det här veckoslutet och bjöd mormor och morfar på lingonmuffins:
Institutet för de inhemska språken hade lingon som månadens ord i september 2010. Ordet lingon är från 1600-talet, lärde jag mig på samma gång. Focis recept är mer värt än ett ruttet lingon (Där fick jag till det, he) och fungerar bra också utan färskoströran i mitten.
Lingonmuffins (cirka 12 st.)
2 ägg
1 ½ dl socker
75 g margarin
2 ½ dl vetemjöl
½ dl havrekli
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl (frysta) lingon (Lagar man utan färskoströran räcker det bra med 2 dl, det blir annars surt, min kommentar.)
100 g naturell färskost
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Smält margarinet och tillsätt det i smeten. Tillsätt mjölken.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt försiktigt. Tillsätt lingonen.
4. Fördela smeten i muffinsformar.
5. Blanda färskost, socker och vaniljsocker. Gör en liten grop i muffinsen och fyll den med färskostblandningen. Täck gropen.
6. Grädda muffinsen ca 15 min. i 200° C.
2 ägg
1 ½ dl socker
75 g margarin
2 ½ dl vetemjöl
½ dl havrekli
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl (frysta) lingon (Lagar man utan färskoströran räcker det bra med 2 dl, det blir annars surt, min kommentar.)
100 g naturell färskost
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Smält margarinet och tillsätt det i smeten. Tillsätt mjölken.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt försiktigt. Tillsätt lingonen.
4. Fördela smeten i muffinsformar.
5. Blanda färskost, socker och vaniljsocker. Gör en liten grop i muffinsen och fyll den med färskostblandningen. Täck gropen.
6. Grädda muffinsen ca 15 min. i 200° C.
Lingonmuffins utan färskoströran. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar