Äppelträd skulle jag gärna ha på balkongen, men dels blir det alltför tungt med en massa stora krukor, dels skulle jag behöva ha minst två, eftersom det i närheten inte finns äppelträd. Vill man ha äppel, måste man tänka på pollineringen...
Men tur nog har vi vänner med äppelträd! Förra veckan plockade vi härligt goda äppel, precis lagom syrliga till äppelkaka. Det blev både äppelgröt, två äppelkakor (gott med färdig äppelkaka i frysen!), äppel i frysen för följande bakdag och förstås äppel till mellanmål.
Här ett recept på äppelkaka med toscatäcke, som jag någongång plitat ner. Kakan går utmärkt att frysa!
Äppelkaka med toscatäcke
200 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde
3-4 äpplen
toscatäcke
100 g mandelspån
75 g smör
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
- Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
- Blanda samman de torra ingredienserna. Rör ner i smeten.
- Tillsätt grädden. Rör.
- Häll i smord form, med löstagbar kant. Kakan blir ganska hög.
- Stick ner äppelklyftor i smeten.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. (175 grader)
- Blanda samman alla ingredienser till toscatäcket i en kastrull. Sjud på svag värme, rör om. OBS! Koka inte!
- Bred snabbt över toscatäcket på kakan och grädda ytterligare ca 15 minuter.
Den andra kakan vi bakade var en vanlig äppelkaka med kanel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar