söndag 26 augusti 2012

Fredrika Runebergs trädgård

Fredrikas lilla trädgård är arrangerad i tydliga rabatter med gångar enligt tidens trend. Från ingången kan man se rakt in i "det hemliga rummet", syrénbersån. I mitten en cirkel med mindre rabatter för sommarblommor.

I dag hade Fredrika Runebergs trädgård öppet för sista gången denna sommar. OBS!!! Trädgården bredvid museet Runebergs hem är alltså inte alltid öppen. Råkar man inte ha tid just en dag den är öppen, kan man säkert ringa och boka. Då får man nog räkna med en inträdesavgift. Trädgården är dock såpass liten, att man bra kan hänga vid bandet och titta in i trädgården - Så har jag gjort några gånger :) Det lönar sig, trädgården är välplanerad och där blommar alltid något.

Här kommer då en hel del foton från den historiska trädgården. Före det dock lite fakta. Ni som redan kan det, kan skrolla direkt ner till fotografierna ;)

Griskultingar, fotograf min yngsta dotter.
Jag har förstås besökt Fredrikas trädgård tidigare, mina barn är praktiskt taget uppväxta med Runebergs hem :) Museet erbjuder inte bara rundturer med välinformerade guider, utan mina barn har bl.a. suttit på fårskinn på golvet i Runebergs bibliotek och lyssnat på Pettson och Findus jul (samarbete med stadsbibliotekets sagotimme), de har besökt utedasset med pigan (teaterguidning), lekt i uthusen (ryktat trähäst, pumpat vatten från brunnen, vattnat Fredrikas växter, vävt m.m.), m.m.


Vem var Fredrika Runeberg? (OBS! Detta är taget ur mitt minne, och därför kanske inte 100 % rätt... Rykten ska man ju heller inte tro på...)
 
Fredrika var gift med Finlands nationalskald Johan L. Runeberg, som skrev bl.a. "Vårt land" (Hans tonsättning av dikten godkändes inte, vilket lär ha grämt honom). De fick åtta ganska så busiga söner, och på stan kallades barnen för Borgå vargarna... Sönerna blev visst alla respektabla vuxna med fina yrken: skulptör (Valter Runebergs samling finns i det blåa huset över gatan och ingår i inträdesavgiften), läkare o.s.v. Den enda dottern dog som mycket liten.

Fredrikas ekonomiska sinne var och är välkänt och hon gjorde bl.a. en egen variant av de bakelser maken var så förtjust i (Runebergs tårtor). De senaste åren har man tagit fasta på hennes husmoderliga sida och låtit publicera hennes anteckningar med både recept och råd för hushåll, ett häfte som hittades i hemmet i samband med restaureringen och katalogiseringen. Att kunna hushålla med pengarna var minsann bra för den stora familjen med hungriga pojkar, men också för att nationalskalden Runeberg fick många besök, fester skulle ordnas och en del gäster stannade enligt tidens sed länge, ibland flera månader.

Fredrika Runeberg, f. Tengström (Wikipedia)
Det som många inte vet, är att Fredrika var en mycket intelligent och beläst kvinna. Hon var den första kvinnliga journalisten i Finland och hon skrev också flera bra skönlitterära böcker. Detta gjorde hon vanligtvis på natten, efter dagens arbete. Romanerna är läsvärda fortfarande, jag rekommenderar dem varmt. Om jag minns rätt, var maken stolt över hennes litterära ambitioner och stöttade henne på sitt sätt. Då hennes första bok publicerades skålades det t.o.m. i salongen - jaa, herrarna skålade i salongen och Fredrika i köket, enligt en sägen. Det var andra tider då.

Graven
Det var säkert inte lätt att vara hustru till en nationalskald, med alla besök, fester och busiga barn. Den som besöker Fredrikas grav får en god inblick i hur det var att leva i skaldens skugga. Fredrikas grav finns bakom makens, gravtexten finns bakom den stora stenen. Trots detta, och makens förkärlek för unga kvinnor, lär deras äktenskap ha varit kärleksfullt och historierna om hur den nästan döva Fredrika läser högt för sin make på hans sjukbädd är rörande.

Sommarstället
Till sommarstället tog man sig med båt. I första båten satt Fredrika och barnen, i andra båten de krukväxter som inte klarade av en sommar ensamma utomhus i trädgården. På sommarstället lär det ha varit större odlingar...?

Borgå Gymnasium och rosenparken.
Runebergs hem ligger i empirekvarteren i Borgå nära ån, på gångavstånd från centrum, eller från andra hållet, från nya kulturcentret Konstfabriken. Kolla gärna in andra byggnader i empirekvarteren, bl.a. gamla dövskolan samt Borgå Gymnasium där Runeberg jobbade. Och förstås måste växtintresserade besöka rosenparken, som jag skrev om 11.8.2012!

Hemmet är ganska nyligen restaurerat och man har varit noga med att t.ex. använda sig av Fredrikas schabloner för väggdekorering. Växterna är sticklingar från de ursprungliga växterna - och palmen är från Fredrikas tid.

Det var det! Nu till fotografierna från trädgården:


För varje barn planterade Fredrika ett äppelträd.
Då äppelträden blir gamla eller skadade, byts de ut mot nya av samma sort.
Trädgården är tydlig med gångar, centrum och berså - idén är fortfarande mycket modern och användbar! Det är en nyttoträdgård med hallonbuskar (också gula hallon, som inte alls är en nyhet som många tror), vinbär, äppelträd, päronträd (Det lär ha funnits ca 40 olika päronsorter förr i gamla stan!!! Päronen är alltså inte heller de en nymodighet...), krusbär, rabarber... Potatislandet mellan huset och trädgården blev senare gräsmatta då barnen flyttade ut och matbehovet inte längre var så stort.
I nyttoträdgården ryms dock också ett stort antal blommor, eftersom de användes i buketter: Stormhatt, syren, daglilja, aster, sommarmalva...

Den lilla trädgården sett från uthusen och brunnen.

Brunnen

Och ytterligare ett fotografi från samma plats: Huvudbyggnaden.





Och fotograferat från samma plats, gången mellan huvudbyggnaden (gula huset) och den röda uthuslängan med drängens lägenhet längst fram, sedan utedass, förråd, boskap.

I uthuset finns nuförtiden en lekplats för barn. Mina barn har lekt pigor till familjen Runeberg, letat efter ägg, ryktat hästen, metat, tagit upp potatis, vävt, tryckt borddukar... Kul!

Syrenbersån sett från sidan. Gula hallonbuskar till höger.
Gul krusbärsbuske.
Nationalskalden Johan L. Runebergs favoritblomma: Nationalblomman, den giftiga liljekonvaljen.
Aqilejan, Johan L. Runebergs andra favoritblomma. Han gillade blommor med doft.
Krukväxter på sommarbete. Jag minns inte Fredrikas favoritblomma, men krukväxterna var hon stolt över och hon höll sig uppdaterad med trenderna. Kanske var trendblomman rosengeranium, "hälsoblomman" som med sin lukt förbättrade inneluften, en av favoriterna? Jag har ett svagt minne av att rosengeranium var också samtida dansken H. C. Andersens favorit. Eller kanske hon gillade mest aloe, som är bra till sår.
Aster
Gula krusbär
De här lär vara speciella bergkrusbär. Goda!!!
En av de pyttesmå rabatterna med sommarblommor, mitt i trädgården.

Gräslöken lär vara den samma som Fredrika skördade. Det engelska tv-programmets örtexpert som rekommenderade att man ska förnya alla sina örter vart tredje år har tydligen aldrig besökt Fredrikas trädgård... :)
 

Daglilja

Den lilla rabatten där Fredrika grävde ner de krukväxter som klarade sig ute under den tid familjen var på sommarstället. Nu finns där pelargoner.

Ännu en giftig växt.





Malva

Malva



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar